Dersom du har tenkt å stille ut shiren din er det viktig at den har fulle papirer og at den er registrert i Norge. Dersom du er usikker så ring Norsk Hestesenter, så forteller de deg hvordan du skal gå frem for å få den registrert. Kaldblodshingster må ifølge Norsk Hestesenter avlegge kjøreprøve i tillegg til eksteriørbedømming. Dette gjelder også shire inntil Norges Shireforening har utarbeidet egne regler for norsk rasestandard.Når du så har tatt skrittet å melde på hesten din må du ta stilling til oppstallingsmuligheter på stedet. Ta kontakt med arrangøren og forhør deg om muligheter vedrørende strø, fôr og muligheter til vask og videre forberedelse til utstillingen. Hesten må også være forsikret og vaksinert, samt fulgt opp med hovpleie og ormekur.


Hvordan du gjør hesten klar til visning:

Hesten skal vises frem fra sin beste side. Dette innebærer først av alt at hesten må være ren og aller helst nyvasket. Et lite tips kan være å vaske bena en siste gang om morgenen før utstillingen og bruke potetmel eller fint trespon for å få hovskjegget hvitt og luftig. Den skal også ha flettet man og hale med sløyfer og vimpler. Flettesett fåes kjøpt i USA og England (se under "linker"), men vi kan også formidle kontakt med ei som lager det i Sverige. Et komplett flettesett består av bånd eller garn, og flagg, roser eller vimpler. Shireforeningen vil forsøke å arrangere flettekurs etterhvert, om interessen er der.


Hesten skal også være trent i mønstring og være håndterbar.

Alt utstyr skal være rent og presentere hesten på en best mulig måte, og selvfølgelig følge kriterier satt av Norsk Hestesenter. (se www.nhest.no for mer informasjon) Kort sagt skal alle voksne hester stilles i godkjent hodelag med trinsebitt, tøyler og med eller uten nesereim. Stillere som kommer med hest i grime kan nektes å delta, bortsett fra føll. Hingster må ha bitt fra 1 årsalderen. Hingster kan også ha innspenningsgjort (belly band).


Din egen bekledning:

Du skal bære rene, nøytrale og hensiktsmessige klær som ikke forstyrrer helhetsinntrykket av hesten. Godt fottøy er en selvfølge. Hjelm er påbudt både ved kjørefremvisning og riding av hesten. Mønstrerens egen holdning skal være bestemt og presis og han skal vise frem det beste i hesten mens han følger dommernes anvisninger. Enkelte utstillinger kårer av og til "best kledde" eller "beste mønstrer", noe som kan være svært hyggelig om ting gikk mindre bra med hesten.


I ringen:

Hesten skal vises i skritt og trav på rett eller trekantspor. Enkelte dommere vil også ha løsmønstring om det er mulighet for dette. Et godt tips her er å trene innfanging på forhånd... Hesten skal være lydhør, og skal kunne stilles opp riktig (åpne siden mot dommerne) og stå stille under bedømmingen. Den skal også kunne rygge. Tøylene skal alltid holdes i høyre hånd, med en pekefinger mellom hver tøyle. Enden holdes i venstrehånden så hesten ikke tråkker i dem. Når man vender hesten, vender man hesten fra seg.